Henna Virkkunen Brexitistä: ”Yritämme erota ystävinä”

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl

Helsingissä perjantain tiedotustilaisuudessa suomalaiset europarlamentaarikot keskittyivät ruotimaan tulevaa Britannian EU-eroa.

Henna Virkkunen muistelee Theresa Mayn keskiviikkoista puhetta.

– Siinä hän monella tapaa alleviivasi Britannian vahvaa sitoutumista Eurooppaan ja tiiviiseen yhteistyöhön ja korosti, että kuinka tärkeää Britannialle on, että Eurooppa menestyy ja on vahva. Toisaalta se hänen johtopäätöksensä sen puheen perusteella olisi voinut olla myös se, että on erittäin tärkeää, että Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenenä, Virkkunen kertaa.

Liisa Jaakonsaari muistutti, että Brexitiin liittyy kaksi paradoksia. Ensimmäiseen liittyy se, että koko homma sai alkunsa yhden puolueen sisäisistä riidoista. EU-myönteinen Britannian konservatiivipuolueen David Cameron lupasi vaalihuumassa vuonna 2015 briteille EU-kansanäänestyksen, joka lopulta toteutuikin. Britit äänestivät itsensä niukasti ulos EU:sta, minkä seurauksena Cameron jätti pääministerin pestinsä.

Toisena paradoksina Jaakonsaari mainitsee sen, että Britannian yksi EU-eron kimmokkeista oli EU:lle vuosittain menevien maksujen poistuminen.

– Nyt sitten kuitenkin miljardit vain viuhuu ilmassa, että kuinka paljon Britannia joutuu maksamaan, Jaakonsaari sanoo.

Arvioiden mukaan britit saavat pulittaa EU:lle noin 60 miljardin euron laskun erosta.

Voittajaa ei ole

Vaikka neuvotteluja pyritäänkin käymään kummankin osapuolen toiveesta hyvässä hengessä, voittajaa lopputuloksessa ei tule olemaan.

– ”Win-win” ei tässä tule kyseeseen, vaan kyllä lopputuloksena on ”loose-loose”, Henna Virkkunen toteaa.

Ensimmäisenä Virkkusen mielestä on Brexit-neuvotteluissa kuitenkin ratkaistava ihmisten asia, kansalaisten asia.

– Se koskee kaikkia niitä kolmea miljoonaa eurooppalaista, jotka asuvat Britanniassa ja reilua miljoonaa brittiä, jotka asuvat EU-maissa. Eli heidän oikeutensa ja tulevaisuutensa, se on tärkein asia ja sitten toisena tietenkin taloudelliset sitoumukset, Virkkunen sanoo.

Theresa May vaikuttaakin ottaneen hieman takapakkia vaatimuksissaan ja todennut ymmärtävänsä, ettei Britannia voi vain poimia rusinoita pullasta, nauttia eduista mutta lakata maksamasta kuluja.

EU-erosta tulee myös erolaskun lisäksi laajempia vaikutuksia Britannian talouteen ja työllisyyteen. Jaakonsaari toteaa, että jatkossa Britannian täytyy maksaa pääsystä sisämarkkinoille ja muihin EU:n sopimuksiin.

Henna Virkkunen toivookin, että Britanniassa voitaisiin järjestää uusi EU-kansanäänestys sen jälkeen, kun neuvottelutulos on selvillä ja britit esimerkiksi tietävät paljonko EU-ero tulee maksamaan.

Virkkunen ja Jaakonsaari sanovat, että kaikki avioerovertaukset on jo mediassa käytettykin, mutta toimittajien huviksi heittävät ilmoille kuitenkin vielä muutaman.

– Täytyy olla yhdessä lasten tähden. Ihan oikeastikin näin, monet nuorethan äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta, Jaakonsaari sanoo.

– Nyt ainakin tässä virallisessa liikkeelle lähdössä näytti siltä, että pyrimme eroamaan ystävinä. Olemme kasvaneet erillemme, valitettavasti, Virkkunen puolestaan heittää.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1106 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.

1 Trackback / Pingback

  1. Toimittajalta: Kyllä ennen oli paremmin - EU-uutiset.fi

Kommentointi on suljettu.