Brexit saattaa horjuttaa Irlannin rauhaa ja taloutta

Kuva: giorgio raffaelli/Flickr CC

Brexit on ajanut Britannian länsinaapurin Irlannin hämmennyksen tilaan. Theresa Mayn Britannian Brexit-suunnitelmia koskeva puhe tammikuun puolessa välissä töytäisi liikkeelle pienen paniikkiaallon Irlannissa.

Irlannin talous on kuusi kertaa riippuvaisempi Britannian markkinoista kuin keskiverto EU-jäsenmaa, arvioidaan Financial Timesissa.

– Me tosissamme uskoimme, että Britannia ei jättäisi yhteisiä sisämarkkinoita, sanoi irlantilaisen yritys- ja työntekijäliiton (IBEC) toimitusjohtaja Danny McCoy Politico-lehdessä.

Britannian jättäessä EU:n yhteiset sisämarkkinat Irlannin vienti Britanniaan kärsii. Kolhuja saavat eniten pienet ja keskikokoiset yritykset sekä maataloussektori.

Irlantilainen kansainvälisten ja eurooppalaisten asioiden instituutti, The Institute of International and European affairs (IIEA), on analysoinut raportissa, mitä Britannian lähteminen EU:sta tarkoittaa Irlannille.

Raportin mukaan taloudelliset ja poliittiset seuraukset Irlannille ovat hyvin suoraviivaisia: Talous kärsii ja saarella vallitseva rauha häiriintyy.

Työntääkö Brexit Pohjois-Irlannin kaaokseen?

Britannian irtautuminen EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista tarkoittaa sitä, että EU:n ulkoraja kulkee jatkossa Irlannin tasavallan ja Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin välissä. Brexitin jälkeen raja olisi Britannian ainoa maaraja EU:n kanssa.

Huomion arvoista on myös se, että pohjoisirlantilaisista 56 prosentin enemmistö halusi pysyä EU:n jäsenenä.

Yhtenäistä Irlantia ajavan nationalistipuolueen Sinn Feinin puheenjohtaja Gerry Adams sanoi Euractiville keskiviikkona 22.2. haastattelussa, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle pystytettävät tullausasemat merkitsisivät paluuta “kovaan rajaan” 12 vuotta sen jälkeen kun sotilaalliset tarkastuspisteet katosivat maiden rajalta.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan ylittää päivittäin yli 30 000 ihmistä. Irlannista kulkee paljon tavaraa pohjoisen kautta Britanniaan ja suuri osa Pohjois-Irlannin asukkaista on Irlannin kansalaisia.

Hallituslähteiden mukaan rajatullit voisivat luoda jännitteitä maiden välille. Pelkona on, että tullipisteistä tulisi väkivaltaisten iskujen kohteita.

Adams sanoi, että vaikka Irlannin hallitus onnistuisi asettamaan rajalle vähemmän näkyviä tullipisteitä, Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan yli liikkuvista tavaroista pitää silti maksaa tulleja.

Irlanti haluaa olla kaikkien kaveri

Dublinissa valmistaudutaankin olemaan sekä Britannian paras kaveri että EU27-alueen ystävä, välttäen pyllistämästä kumpaankaan suuntaan. Lämpimiä kauppasuhteita yritetään pitää hengissä kummankin kanssa.

IIEA:n raportissa huomautetaan, että hyvin johdettuna Irlanti voisi luoda vahvan pohjan työllisyydelle ja sijoituksille. Sijainti Yhdysvaltojen ja euroalueen ytimen välimaastossa voisi antaa Irlannille Brexitin jälkeen englanninkielisen neuvottelijamaan aseman.

Raportissa pohditaan, että Irlantia vastassa on merkittävä kauppamuuri, joka koskisi etenkin maataloustuotteita, ellei Iso-Britannia onnistu neuvottelemaan itselleen sitä hyödyttävän kauppakumppanin statusta, josta Theresa May on haaveillut.

Britannian on arvioitu tavoittelevan sopimusta, jonka nojalla osalle sen avainteollisuudenaloista varmistettaisiin vapaa pääsy EU:n sisämarkkinoille.

Jäsenmaiden suhtautuminen voi kuitenkin olla Mayn suunnitelmia kohtaan nihkeä. Mikäli tulleja asetetaan EU:n ja Britannian välille, OECD on arvioinut, että rajojen ylityksestä johtuvat tyypilliset viivästykset ja kustannukset aiheuttaisivat kauppatavaroiden hintaan 24 prosentin nousun niiden alkuperäisestä arvosta.

Komissio lupaa pitää Irlannin puolta

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi Independent-lehden artikkelissa, että komissio aikoo pitää Brexit-neuvotteluissa Irlannin puolia.

– Poliittisten ja historiallisten siteidensä sekä maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Irlanti on hyvin erityinen tapaus Brexit-neuvotteluissa. Haluan vakuuttaa, että Euroopan komissio ottaa Irlannin tavoitteet sydämenasiakseen ja varmistaa, että Irlannin esittämät huolet tulevat kuulluksi neuvotteluiden aikana, Timmermans sanoi.

Hän kuitenkin muistutti, että komissio tarvitsee myös Irlannilta aktiivista osallistumista, jotta Brexitistä tulisi mahdollisimman kivuton kaikille osapuolille.

Irlanti päätti yli puoli vuosisataa sitten avata ovensa kohti maailmaa ja modernisoida taloutensa. Tähän liittyi myös osaltaan päätös liittyä EU:n jäseneksi. Yhteiskunnan uudistamisessa suurta roolia näytteli tämän vuoden tammikuussa satavuotiaana kuollut irlantilainen ekonomisti T.K. Whitaker.

IIEA:n raportissa todetaan, että Brexit on Irlannille “suurin kansallinen diplomaattinen ja hallinnollinen haaste sitten Whitakerin kauden.”

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.

1 Trackback / Pingback

  1. Pääkirjoitus: Euro - vihattu rakas lapsi! - EU-uutiset.fi

Comments are closed.